АСОЦИАЦИЯ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ НА ОПАСНИ ТОВАРИ
A D R  C A R G O  A S S O C I A T I O N

Търси

Министърът на транспорта и съобщенията покани съсловните организации в България.

  • 22/06/2023 11:56
  • |
  • 0 коментара
На 15.06.2023 г. бе проведена опознавателна среща при новия министър на транспорта на Република България – г-н Георги Гвоздейков, със съсловни организации от транспортния сектор. Срещата бе с цел обсъждане на актуални въпроси и проблеми в сектора.

Министърът на транспорта и съобщенията покани съсловните организации в България.

На 15.06.2023 г. бе проведена опознавателна среща при новия министър на транспорта на Република България – г-н Георги Гвоздейков,  със съсловни организации от транспортния сектор.

Срещата бе с цел обсъждане на актуални въпроси и проблеми в сектора и протече при последователно изслушване на всяка съсловна организация в рамките на три минути след което се обединиха около следните неща:            

  • Липса на професионални водачи в сектора, като предложеното решение беше да се намалят сроковете за предоставяне на документи за работа на водачи от трети страни и най-вече от опитни водачи от Турция.
  • Неработещата тол система и най-вече основния проблем с налагането на компесаторни такси поради технически проблеми в организацията и работата на самата тол система, предложеното решение бе да се отменят глобите и/или самата тол систем.
  • Повишаването на осигуровките на командированите водачи в Европейския съюз, предложеното решение бе българската държава да не изисква това повишаване на осигуровките на професионалните водачи.

В нашите три минути, се опитахме да засегнем и поставим въпроси и проблеми, засягащи основно превозите и превозвачите на територията на Р. България:

  • Възможността за възстановяване на подготовката на професионални водачи от образователната ни система – средно и/или висше образование с цел създаване на по-добре подготвени и квалифицирани кадри за сектора.
  • Поискахме гаранции, че събраните средства от тол системата ще се използват за поддържане, възстановяване и изграждане на пътищата в Р. България.

  • Поставихме въпроса за техническия контрол на товарните превозни средства с оглед на това, че неизправните тежкотоварни превозни средства (неизправна ходова част, спирачна система и др.) и възможността за претоварването им водят до по-ускорено разрушаване на пътищата и създават предпоставки за тежки пътни инциденти, които могат да доведат до големи щети и човешки жертви.

  • Повдигнахме въпроса за нелоялната конкуренция в сектора, транспортната услуга е натоварена с множество регулации, касаещи фирмите превозвачи, превозните средства, техните водачи и съответните им товари. При неправилно остойностяване на превозите, се създават предпоставки за неизпълнение на заложените регулации, което води до неравнопоставеност на пазара, извършване на нарушения, работа в повишен стрес при водачите и превозвачите.

 … След което бяхме прекъснати и предупредени от колегите, че трите минути са изтекли и ще продължим, при следващите срещи.

 “От страна на администрацията бяхме уверени, че поставените въпроси и проблеми са срещнали разбиране и трябва да дадем кредит на доверие на новия кабинет.”, сподели 
Инж. Андон  Павлов – член на УС и ръководител ADR – RiD, който присъства на срещата заедно с Зам. Председателя Петър Минков и Инж. Атанас Желязков



© 2018 - 2024 Всички права запазени